Olej kokosowy – właściwości oraz zastosowanie

Olej kokosowy jest obecnie bardzo popularny. Promowany często przez celebrytów oraz specjalistów do spraw żywienia szturmem pojawił się na sklepowych półkach i odnotowuje coraz większą sprzedaż. Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę fakt jak wiele cennych właściwości posiada olej kokosowy – choć na temat niektórych jego właściwości zdania badaczy i lekarzy są podzielone.

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy od momentu zdobycia swojej popularności znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Wszystko to ze względu na fakt, że posiada on liczne właściwości korzystnie wpływające na zdrowie oraz wygląd skóry.

Olej kokosowy świetnie sprawdza się jako środek do mycia zębów – niweluje bakterie oraz zapobiega próchnicy. Wszystko to za sprawą jego działania antybakteryjnego, które może być także pomocne w łagodzeniu zakażeń grzybiczych oraz problemów skórnych.

Olej kokosowy według badań może przyczyniać się do zmniejszenia masy ciała oraz jest bardzo często polecany dla osób chcących schudnąć – oczywiście w rozsądnych warunkach, ponieważ olej zawsze jest olejem i jest  bardzo kaloryczny.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni i nie tylko

Olej kokosowy w kuchni wykorzystuje się do wypieków – ciast i tortów. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do sosów do sałatek. Niektórzy używają oleju kokosowego niczym masła i smarują nim chleb.

Szerokie zastosowanie oleju kokosowego ma miejscu w kosmetyce. Uznaje się, że olej ten jest kosmetykiem o bardzo uniwersalnych właściwościach. Świetnie spisuje się do nawilżenia skóry oraz ma działanie antybakteryjne. Olej kokosowy ma także właściwości wybielające zęby.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*