
Olej kokosowy jest obecnie bardzo popularny. Promowany często przez celebrytów oraz specjalistów do spraw żywienia szturmem pojawił się na sklepowych półkach i odnotowuje coraz większą sprzedaż. Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę fakt jak wiele cennych właściwości posiada olej kokosowy – choć na temat niektórych jego właściwości zdania badaczy i lekarzy są podzielone.
Właściwości oleju kokosowego
Olej kokosowy od momentu zdobycia swojej popularności znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Wszystko to ze względu na fakt, że posiada on liczne właściwości korzystnie wpływające na zdrowie oraz wygląd skóry.
Olej kokosowy świetnie sprawdza się jako środek do mycia zębów – niweluje bakterie oraz zapobiega próchnicy. Wszystko to za sprawą jego działania antybakteryjnego, które może być także pomocne w łagodzeniu zakażeń grzybiczych oraz problemów skórnych.
Olej kokosowy według badań może przyczyniać się do zmniejszenia masy ciała oraz jest bardzo często polecany dla osób chcących schudnąć – oczywiście w rozsądnych warunkach, ponieważ olej zawsze jest olejem i jest bardzo kaloryczny.
Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni i nie tylko
Olej kokosowy w kuchni wykorzystuje się do wypieków – ciast i tortów. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do sosów do sałatek. Niektórzy używają oleju kokosowego niczym masła i smarują nim chleb.
Szerokie zastosowanie oleju kokosowego ma miejscu w kosmetyce. Uznaje się, że olej ten jest kosmetykiem o bardzo uniwersalnych właściwościach. Świetnie spisuje się do nawilżenia skóry oraz ma działanie antybakteryjne. Olej kokosowy ma także właściwości wybielające zęby.
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis